Словенија е една од најпопуларните дестинации за странци, не само поради потенцијалот на бизнисот во ЕУ, туку и поради фактот што можете да се преселите овде со целото семејство. Во фазата на донесување на ваква важна одлука, ви препорачуваме внимателно да ги проучите сите информации за животот во новата земја. Еве неколку предности што ги истакнуваат странците кога е во прашање животот во Словенија.

Географска локација

Словенија е погодна «почетна точка» за брз и лесен пристап до другите земји на ЕУ. Оттука, можете ефективно да ги проширите вашите деловни односи и да правите бизнис низ европскиот пазар. Словенија се граничи со 4 земји – Италија, Хрватска, Австрија и Унгарија. Словенија има одлични транспортни врски со другите земји-членки на ЕУ. Државата има слободен пристап до отворено море со пристаниште во градот Копер и два аеродроми – поголемиот, по име Јоже Пучник, се наоѓа во близина на главниот град Љубљана, другиот во Марибор.

Поволна економско-социјална состојба

И покрај тоа што Словенија е мала, нејзината економија е стабилна.

Од 1918 година Словенија беше дел од Кралството на Србите, Хрватите и Словенците, а потоа стана дел од Југославија. Во 1991 година се стекна со независност и беше именувана како „Република Словенија“. Во 2004 година се приклучи на ЕУ, во 2007 година стана членка на Шенген зоната и на монетарната унија, усвојувајќи единствена европска валута – еврото. Следниве индикатори ќе помогнат да се добие јасна слика за економијата на Словенија:

 • Стапката на невработеност во земјата во првиот квартал од 2020 година изнесува 4,6%, а просечната бруто плата 1.892,31 евра (мај 2020 година);
 • Годишниот раст на БДП* во Словенија е 4,1%, БДП по глава на жител – 22083 ЕУР.

* БДП по глава на жител го одредува нивото на економски развој на земјата. Според податоците на ММФ за 2018 година, Словенија е рангирана на 36-то место во светот според овој индикатор (за споредба: Русија – 64-то, Казахстан – 75-то, Белорусија – 91-во, Украина – 131-во).

 • Словенија нуди квалитетни медицински услуги и образовен систем.

Откако ќе се преселите во Словенија, ќе бидете запишани во фондовите за социјално и здравствено осигурување и на овој начин ќе можете да ги добивате истите медицински услуги како локалното население.

Во Словенија има 3 нивоа на образование: основно, средно и високо образование. Основното образование е бесплатно и за словенечките државјани и за деца на странци. Високото образование во Словенија е организирано според стандардите на Болоњскиот систем. По завршувањето на студиите на универзитетот, ќе добиете европска диплома.

Благодарение на висококвалитетниот образовен систем и отвореноста на луѓето, мнозинството од населението течно зборува англиски, а многу жители зборуваат и други јазици. Така, нема да имате никакви потешкотии во личната адаптација или водење бизнис во Словенија.

Пријатна клима и разновидна природа

Словенија е земја со пријатна клима и интересен пејзаж. Климатската ситуација значително се разликува во различни региони на земјата, така што можете да го изберете оној кој најмногу ви одговара: суптропска клима на море, умерена континентална клима со топли лета и студени зими во централните и северните региони на земјата. На истокот од Словенија зимите се поблаги, снег речиси и да нема и има повеќе сонце отколку во централниот дел.

И локалното население и туристите се восхитуваат на природните убавини на Словенија. Северниот дел на земјата привлекува туристи со своите ридови и планини (Алпи), на југоисток – Јадранското Море и карстниот пејзаж, на запад – лозјата и термалните извори. Земјата има многу чисти планински езера и реки каде што можете да се разладите во топлите летни денови. Има пештери и водопади, живописни долини и ридови. Земјата се карактеризира со исклучително чиста животна средина и е на третото место во ЕУ во однос на шумите и зелените површини. 36% од територијата на државата е покриена со шуми, а околу 40% со земјоделско земјиште.

Еве само неколку докази дека Словенија е една од најатрактивните земји за живеење. Ако сакате да дознаете повеќе за животот и бизнисот во Словенија, контактирајте не на е-пошта [email protected] или преку формуларот за повратни информации подолу. Со задоволство ќе ви ги обезбедиме најкомплетните информации кои ќе ви помогнат темелно да се подготвите за еден од најважните чекори во животот – преселба во Словенија!

© 2TM d.o.o.

  Закажете
  консултација

  Поставете ни прашање и закажете консултација.
  Нашите експерти ќе ви одговорат што е можно поскоро.

  Поставете ни прашање